Israel palestina-konflikten, en lättsam historisk översikt

Har kollat på första dokumentären av 6 program på SVTplay ”Israel-Palestina”. Antecknade under tiden, och tänkte berätta om den information jag lyckades snappa upp. Det känns viktigt att man har koll på vad konflikten handlar om, som ju pågått i över 60 år och hela världen är inblandad. Det är viktigt att veta att det inte handlar om religioner, utan det handlar om det Palestinska och det israeliska folket som bråkar om mark.

Antagligen saknas det viktig information, men det jag skriver är i alla fall några av de viktiga delarna. Jag har inte registrerat namn särskilt väl, utan försöker förmedla bilden om vad bråket handlar om i stora drag. Så brukar jag resonera i övrigt i många frågor, att namn inte är viktigt att memorera utan viktigare är förståelsen och principerna. Vilket kan ställa till det många gånger när jag ska förklara sammanhang och behöver nyckel-namn på personer, platser och annat för att kunna beskriva sammanhanget.

1896 Palestina blir ett hemland för alla världens judar – judestaten ett land som sägs vara ”ett land utan folk till ett folk utan land”.

1917 Brittiska utrikesministern ställer sig bakom förslaget av ett judiskt hemland i Palestina.

1939 – 1945 Andra världskriget.
Det visade sig att landet inte var ett land utan folk, och det anses på håll vara orättvist att en tredjedel av folket får tillgång till mer land än i förhållande till sin storlek.

 

1948 Staten Israel föds. Det ses som en krigsförklaring och leder till att de arabiska grann-länderna anfaller Israel. 1000-tals palestiner flyr medan vissa stannar och blir Israeliska medborgare.

1949 Israel tar hälften av den Palestinska marken.

1964 Palestinska organisationen PLO bildas, som ska stå för palestinska frigörelsen och PLO får stöd av andra arabiska stater.

1967
Sexdagarskriget. Den hyllade och gud-liknande egyptiske presidenten uppmanar de arabiska grannländerna att erövra Israel-mark.

Israeler inväntar inte anfallet, utan går själv till attack och de besegrar först egyptiska flygvapnet och sedan de olika ländernas marktrupper. Israel ockuperar sedan resten av hela Palestina.

Det råder kaos i det ockuperade området. Människor som bor där får endast vistas ute en timme om dagen, för att handla basala matvaror, berättar en (forna?) palestinsk kvinna i Sverige.

100 000-tals palestiner flyr. Palestina organiserar motstånd på egen hand, utan andra länders hjälp. En ny ledare tillträder PLO.

PLFP bildas i syfte att påminna världen om Palestina. De blir ökända för sin kapning av flygplan. Egypten och Syrien attackerar Israel men misslyckas.

Israel och PLO vägrar båda lyssna till FN:n krav om en erkänd Israelsk stat och att Israel ska avbryta ockuperingen.

1978 Egypten upphör som part och erkänner Israel samt skriver fredsavtal. Egypten ses som förädare av många palestiner.

1982 Israeler ska göra slut på PLO under 75 dagar. PLO flyttar tillslut från Libanon till Tunisien. Israelska armer omringer palestinska flyktingläger. Under 1 dygn slaktas 800 palestiner i flyktingläger. Israels försvarsminister får skulden för det.

1987 Israelska bostäder byggs på den enligt FN erkända palestinska marken. Hopplöshet och fattigdom råder. Palestinska ungdomar gör upprör och kastar sten mot israelska poliser/militärer. Hamaz och andra grupper bildas.

1993 Oslo-avtalet, fienderna skakar hand. PLO erkänner Israels rätt att existera. Men det råder missnöje hos palestiner, eftersom Israel inte drar sig tillbaka och lämnar Palestinsk mark ifred..

1994 Första självmordsbombare slår till mot allt.

2000 11 September-attentatet.

2006 Hamaz vinner valet. Omvärlden vänder dem ryggen och fortsätter att förhandla med PLO.

Ur Gaza-remsan kan knappt någon komma varken in eller ut, och området ses som världens mest befolkade område och världens största fängelse.

2008 Under 3 veckor beskjuts det inramade området.. 13 Israeler dör och över 1000 palestiner.

Mellan raderna kan du fylla i med blod, svett och tårar samt åsikter från alla möjliga håll runt om i världen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0