”De har fortfarande kärnvapen kvar till att kunna förgöra jorden flera gånger om”

Ett nytt avtal mellan USA och Ryssland skrivs under i övermorgon. Avtalet väcker enligt utrikespolitiska kommentatorn på SVT Stig Fredrikson, hopp hos många om en framtida kärnvapenfri värld. Avtalet är också en inledning på USA och Rysslands nya förbättrade relation. Det nya avtalets konkreta funktion är en nedrustning av de värsta kärnvapnen med cirka 25-30 %. Avtalet fungerar ockskå som ett föregående gott exempel för andra länder att ska skaffa sig kärnvapen. Det finns redan ett icke-spridnings-avtal där flera länder skrivit under på att avskaffa sina kärnvapen och inte skaffa fler.

Obama har en sedan ett år tillbaka uttalad tydlig vision om en kärnvapenfri värld. I nuläget innehar USA och Ryssland 95% av världens kärnvapen och de har sedan kalla kriget redan minskat med hälften.

De har fortfarande kärnvapen kvar till att kunna förgöra jorden flera gånger om” säger Fredrikson. Han påpekar att det finns mycket kvar att förhandla om gällande kärnvapen, och det är många år kvar till en eventuell kärnvapenfri värld. Det största hotet idag ligger i risken att andra länder skaffar kärnvapen och framförallt om kärnvapenmaterial skulle hamna i fel händer; så kallad kärnvapenterroristers. Vissa experter menar att kärnvapenhotet minskar, medan andra hävdar att det ökat i och med mindre pålitliga regimer som tex Nordkorea. Fredrikson verkar tillhöra den skeptiska gruppen. Ett toppmöte i nästa vecka ska behandla ämnet kärnvapenterrorister.

Källa: Gomorron Sverige, SVTplay


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0