Människans fasad i dagens tid


Fotografen och regissören Jens Assur gör många smarta citat angående människans fasad i dagens tid, som gäst i Gomorron Sverige SVT 29/3 10. Har själv funderat kring detta, och intressant höra någon annan prata om det.


”Vi har blivit mer och mer varumärken som ensklida individer. Många ser sig själv som ett företag som man hela tiden måste marknadsföra, som hela tiden måste göras PR för.”

En fråga ställs om vart gränsen går mellan fasad att visa upp sig kontra att man gillar att vara fin och ha det fint omkring sig? Det är som Assur påstår att det handlar om att kunna visa känslor. Att visa sin sårbarhet. De som upprätthåller en fasad om vilka vi är, de kan få respekt och bli beundrade men de kan inte få empati, menar Assur. Han hävdar också att om man inte visar svagheter blir det svårt att bygga relationer. Assur exemplifierar att de som gått igenom svårigheter tillsammans, får ofta en nära relation till varandra. Detta på grund av visade svagheter.

”Ett samhälle som bygger på fasader i olika former blir ett kallt och hårt samhälle. Jag tror på ett öppet samhälle där vi kan ha en dialog som bygger på intimitet.”

”Jag gör min väg för att det här njuter jag av.” säger Assur för att ge en bild av den människa vi ofta gillar bäst, den som går sin egen väg och gör medvetna val från sitt inre. Människor som styrs av en ärlig drivkraft och gör sin egen mall av livet. Människor som är förankrade i sig själva.

Den andra gästen Mo Hällgren i Gomorron Sverige som är med i diskussionen, hon svarar på programledare John Chrispinssons (?) fråga om hur man uppstår ett tillstånd där man känner att man kan vara hel i alla områden. Hon svarar att det handlar om att erövra en bit i taget. Förändringen kan inte ske på en gång. Assur tillägger att ofta kommer svaret i slutskedet av livet. Det är därför gamla människor kan känna sig tillfreds trots fysisk och psykisk ohälsa.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0